Hoorzitting & Reacties zienswijzen
Het Eleanor Alternatief Geen hoogbouw in onze wijk maar een groen, gezond en leefbaar alternatief.
Het Eleanor Alternatief
Nieuwsbrief
Nr. 19 - december 2022 Bekijk online
Facebook Twitter Instagram

Beste buurtgenoten,

In deze nieuwsbrief praten wij u bij over recente ontwikkelingen rondom het project aan de Eleanor Rooseveltlaan. Ook lichten wij toe wat we als actiecomité de afgelopen tijd hebben gedaan en welke aanpak we willen volgen om de gemeenteraad ervan te overtuigen dat het ontwerp-bestemmingsplan niet ongewijzigd kan blijven.

Ingediende zienswijzen terzijde geschoven

Nog vóór de afgelopen zomer hebben maar liefst 72 buurtgenoten hun zienswijzen op het ontwerp-bestemmingsplan Eleanor Rooseveltlaan 3-29 bij de gemeente ingediend.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat de indieners in september hun zienswijze in een commissievergadering van de gemeente zouden kunnen toelichten. Dat was kennelijk te kort dag voor de gemeente, want zij heeft pas sinds kort een reactie gegeven, genaamd ‘Nota van beantwoording Zienswijzen Eleanor Rooseveltlaan 3-29’.

Download nota 'beantwoording zienswijzen'

Het resultaat tot nu toe:

Geen van de 72 zienswijzen heeft geleid tot enige aanpassing van het ontwerp bestemmingsplan. In een 90 pagina's lang document wordt zo ongeveer alle inbreng vanuit de buurt terzijde geschoven. Opvallend is dat er kennelijk geen enkele indiener is geweest die de plannen van de gemeente toejuicht.

Hoorzitting 16 januari 2023

Tegelijk met het verschijnen van de reactienota hebben de indieners van zienswijzen een uitnodiging gekregen om hun standpunten toe te lichten in een hoorzitting met leden van de commissie Stad. Dat zal maandag 16 januari 2023 in het Stadhuis – Forum gebeuren, de precieze tijd wordt nog bekendgemaakt. Wij roepen alle buurtgenoten die een zienswijze hebben ingediend op hun spreekrecht op 16 januari uit te oefenen. Wie zijn mening wil laten horen, moet zich wel vóór 2 januari 2023 bij de griffie (griffie@zoetermeer.nl) aanmelden.

Om misverstanden te voorkomen: uitsluitend bewoners die een zienswijze hebben ingediend, kunnen op 16 januari inspreken.

Draag uw spreektijd over:

Niet iedereen zal 16 januari het woord kunnen of willen voeren tijdens de hoorzitting. Aan hen hebben we een verzoek. Het is namelijk mogelijk de spreektijd over te dragen aan iemand anders.

Leden van het actiecomité zijn graag bereid het woord te voeren namens de buurt en kunnen een ruimere spreektijd dan de maximaal vijf minuten per persoon goed gebruiken.

Hoe kunt u spreektijd overdragen?

Het enige dat daarvoor nodig is, is een mailtje aan de griffie van de gemeente (griffie@zoetermeer.nl) met de mededeling dat u uw spreektijd overdraagt aan leden van het actiecomité.

Stuurt u in dat geval s,v.p. ook een cc-tje aan info@het-eleanor-alternatief.nl, zodat wij weten wie ons extra spreektijd gunt. Het actiecomité zal zich goed voorbereiden om het gezamenlijke geluid van onze buurt aan het gemeentebestuur te laten horen.

Draag uw spreektijd over
Heeft u liever dan het actiecomité voor u spreekt? Meldt dit bij de griffie.
e-mail de griffie
Voorbereiding hoorzitting

Sinds september jl. zijn wij als actiecomité bezig met de voorbereiding van reacties op de zienswijzen. Wij hebben kennisgemaakt met de nieuwe wethouder Wonen, de heer Ronald Weerwag, en hem geïnformeerd over onze kritiek op het ontwerpbestemmingsplan en de wijze waarop dat tot stand is gekomen.

Vrijwel alle politieke partijen zijn bezocht

Hierna hebben delegaties van het comité vrijwel alle Zoetermeerse politieke partijen bezocht om onze bezwaren toe te lichten en te bespreken. Het VVD-raadslid Berend Aptroot heeft zelf het initiatief genomen om ons verhaal te vernemen.

Alle partijen toonden begrip voor onze zorgen en frustraties. Er was begrip voor de diepgevoelde frustraties over het kavelpaspoort, de belabberde wijze waarop de gemeente de participatie heeft ingericht en de extreme impact van het voorziene plan op onze woonomgeving.

Een motie vanuit de coalitie?

Verschillende oppositiepartijen kondigden aan de indiening van een motie te overwegen die onze bezwaren tot uitdrukking brengt. De coalitiepartijen stelden echter ook dat er nu eenmaal een grote vraag is naar nieuwe woningen en dat het niet eenvoudig is in dit stadium nog grote wijzigingen in het plan aan te brengen. Het is dus ‘fingers crossed’ en hopen dat er ook coalitiepartijen zijn die de zorgen van honderden Zoetermeerders over hun leefomgeving ter harte nemen en daar werkelijk wat aan willen doen.

Een week na de hoorzitting zal de commissie Stad advies uitbrengen aan de gemeenteraad, die vervolgens op 30 januari  2023 een besluit neemt over het ontwerpbestemmingsplan.

En na 30 januari?

We wachten met spanning of er volgens de gemeenteraad een plan ‘Y’ moet komen, zoals wethouder Weerwag zich eerder hardop afvroeg.

Mocht de gemeenteraad het plan ongewijzigd vaststellen, dan rest ons alleen nog de mogelijkheid beroep aan te tekenen bij de Raad van State. En van die mogelijkheid zullen wij zeker gebruik maken!

STEUN ONS

Steun ons! Dit kan eenvoudig door ons te volgen op Facebook, Instagram of Twitter. Door onze berichten te delen helpt u ons nog meer zodat het nog meer onder de aandacht komt.

Facebook Twitter Instagram

We blijven veel positieve reacties ontvangen op onze nieuwsbrieven. Er zaten ook de nodige tips bij die wij grotendeels op onze website (www.het-eleanor-alternatief.nl) hebben uitgewerkt. Ook blijft ons abonnementenbestand op de nieuwsbrief en social media stijgen.

U kunt ons helpen door zoveel mogelijk buren in uw omgeving te wijzen op het belang van de acties van ons comité.

Tips en adhesiebetuigingen zijn altijd welkom! Voelt u zich aangesproken door onze acties en overweegt u ons comité te versterken, meld u dan aan via het contactformulier op onze website!

Contact ons
Pas uw instellingen aan    |    Online bekijken
Het Eleanor Alternatief
Eleanor Roosevelt
Alle rechten voorbehouden, op afbeeldingen kan auteursrecht rusten.