Bestemmingsplan aangenomen, wat nu?
Het Eleanor Alternatief Geen hoogbouw in onze wijk maar een groen, gezond en leefbaar alternatief.
Het Eleanor Alternatief
Nieuwsbrief
Nr. 21 - februari 2023 Bekijk online
Facebook Twitter Instagram

Beste buurtgenoten,

Op 30 januari heeft de Zoetermeerse gemeenteraad het ontwerpbestemmingsplan Eleanor Rooseveltlaan 3-29 aangenomen met 35 tegen 3 stemmen.

Uiteraard zijn het actiecomité en heel veel buurtgenoten hier zeer teleurgesteld over. Ondanks de vele handreikingen vanuit het Actiecomité om er samen met de gemeente Zoetermeer iets moois van de maken is gebleken dat dit energieverspilling is geweest. Ondanks het gebrek aan draagvlak in onze wijk, wil de gemeente en de politiek dit gigantische bouwplan koste wat kost doorzetten. Politieke ambities blijken belangrijker dan de belangen van de democratische minderheid rondom het bouwproject.

Ons rest nu alleen nog de mogelijkheid bezwaar tegen het raadsbesluit te maken bij de Raad van State. De leden van het actiecomité zullen dat zeker doen en u daarvan op de hoogte houden. Het betekent dat een definitief besluit over de bouwplannen aan de Eleanor Rooseveltlaan zeker een half jaar langer op zich zal laten wachten.

In deze nieuwsbrief informeert het actiecomité u over wat er de afgelopen maand voorafgaande aan de raadsvergadering en tijdens de raadsvergadering is gebeurd en hoe we vanaf hier verder kunnen.

16 januari - De hoorzitting

Voor de hoorzitting op 16 januari bij de commissie Stad hadden maar liefst 20 van de 72 indieners van zienswijzen, waaronder 10 leden van het actiecomité, zich als spreker aangemeld. Nog 27 indieners van een zienswijze hebben zich door het actiecomité laten vertegenwoordigen. Omdat de gemeente slechts 50 minuten had uitgetrokken voor het inspreken heeft het actiecomité haar tijd verdeeld over 6 leden.

Van de hoorzitting is een video-opname gemaakt, die kunt u terugzien:

Video: Agenda Zoetermeer - Commissie Stad maandag 16 januari 2023 20:20 - 23:30 - iBabs RIS (bestuurlijkeinformatie.nl).

Alle sprekers lieten duidelijk blijken grote bezwaren te hebben tegen het ontwerpbestemmingsplan. Sommigen hebben hun zienswijze toegelicht, anderen gingen op specifieke onderwerpen in, waarbij ook weer nieuwe zaken voor het voetlicht werden gebracht. Velen in het publiek kregen de indruk dat verschillende leden van de commissie Stad het ontwerpbestemmingsplan en de roerige voorgeschiedenis daarvan nauwelijks kenden en niet goed waren ingelezen.

De weinige vragen die de commissieleden stelden, waren namelijk van een bedenkelijk laag niveau.

Draaikont PvDZ:

Vooral de Partij voor Democratie Zoetermeer (niet te verwarren met Forum voor Democratie!) liet zich van haar slechtste kant zien. Deze partij had voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen als oppositiepartij (overigens tevergeefs) een motie ingediend om alle bouwplannen uit de versnellingsagenda onmiddellijk te stoppen wegens de erbarmelijk slecht georganiseerde participatie van de omwonenden. Nu zij deel uitmaakt van het college van B&W, is de PVDZ 180 graden van opvatting gedraaid!

Direct na de hoorzitting werd de vergadering gesloten. Een week later zou de commissie haar advies aan de gemeenteraad uitbrengen.

23 januari - Commissie Stad raadsadvies

Voorafgaande aan de vergadering van de commissie Stad op 23 januari hebben opnieuw mensen gebruikgemaakt van het inspreekrecht, onder wie drie leden van het actiecomité.

Video: Agenda Zoetermeer - Commissie Stad maandag 23 januari 2023 20:20 - 23:30 - iBabs RIS (bestuurlijkeinformatie.nl).

Tot onze verbijstering werd na het inspreken geen enkele vraag gesteld! Na een korte schorsing hebben leden van vrijwel alle fracties een korte reactie gegeven op het ontwerpbestemmingsplan.

Vrijwel alle partijen erkenden dat de participatie door toedoen van de gemeente zeer slecht is verlopen. ‘Dat nooit meer!’ werd gesteld.

Het actiecomité werd vaak in positieve zin genoemd. Er werd zelfs gesteld dat dankzij de inbreng van actiecomité sinds juli 2021 niet meer over kavelpaspoorten gesproken wordt, omdat de gemeente erkende dat, in tegenstelling tot dat wat voormalig wethouder Paalvast steeds stelde, de juridische status heel onduidelijk is.

Vooral politici van D66, SP en Forum voor Democratie namen het in de commissie op voor de omwonenden, terwijl andere partijen daar tegenover stelden dat er nu eenmaal een grote behoefte is aan woningen. De commissie Stad heeft in haar advies aan de gemeenteraad uiteindelijk gesteld dat het debat over het ontwerpbestemmingsplan maar gewoon in de raad moest worden voortgezet.

30 januari - De gemeenteraadsvergadering

Ook de gemeenteraadsvergadering van 30 januari is op een grote teleurstelling uitgelopen. De volledige vergadering kan worden teruggekeken via de volgende link:

Video: Gemeenteraadsvergadering 30 januari 2023

Opnieuw hebben omwonenden van hun spreekrecht gebruikgemaakt, onder wie twee leden van het actiecomité. De algemene indruk was dat de discussies in de raad opnieuw van een bedenkelijk niveau waren.

Het draaide bij vrijwel alle partijen om:

‘Jammer voor de omwonenden dat zij niet door de gemeente serieus genomen zijn, maar de belangen van 354 woningzoekenden wegen bij dit project nu eenmaal zwaarder’.

 

De motie van D66 om binnen de kaders van het kavelpaspoort toch nog te proberen met de omwonenden tot een compromis te komen, werd met 27 stemmen tegen en 15 stemmen vóór (D66, SP, Groen Links, PvdA, Zoetermeer Vooruit) verworpen.

Ook een motie van de SP en Forum voor Democratie, die stelde dat het hele proces opnieuw moest worden doorlopen maar nu wél in gesprek met omwonenden, werd verworpen.

Ook de motie van Zoetermeer Vooruit die stelde dat de gevel van de woontoren van 67 meter met groene beplanting moest worden ‘gecamoufleerd’, haalde het niet (26-12).

Het resultaat voor de omwonenden was enkele flauwe toezeggingen van de wethouder, onder andere om een informatiebijeenkomst met de omwonenden te beleggen over de invulling van de groene ruimte (een sigaar uit eigen doos!).

Hoe nu verder?

Het actiecomité zal zich de komende weken beraden over het indienen van een bezwaarschrift bij de Raad van State. Omwonenden kunnen zich daarbij aansluiten. In tegenstelling tot wat in een vorige nieuwsbrief stond, hoeven dit niet uitsluitend indieners van een zienswijze te zijn.

Wij kunnen rekenen op juridische bijstand, maar u kunt ons óók helpen, vooral wanneer u op een bepaald gebied (juridisch, bouwkundig of daaraan verwant, verkeersveiligheid, milieu en geluid, et cetera) over meer dan gemiddelde deskundigheid bezit of via uw rechtsbijstandverzekering aanspraak kunt maken op juridische ondersteuning.

Meldt u aan via info@het-eleanor-alternatief.nl

Elk bezwaarschrift tegen het raadsbesluit moet binnen zes weken na publicatie van het besluit worden ingediend. Er is dus wel enige haast bij.

Ten slotte, er is ook een omgevingsvergunning voor het project nodig. Wij wachten de publicatie hiervan af en zullen wellicht ook daartegen in beroep gaan.

Wij houden u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen!

Met vriendelijke groet,

Het actiecomité

STEUN ONS

Steun ons! Dit kan eenvoudig door ons te volgen op Facebook, Instagram of Twitter. Door onze berichten te delen helpt u ons nog meer zodat het nog meer onder de aandacht komt.

Facebook Twitter Instagram

We blijven veel positieve reacties ontvangen op onze nieuwsbrieven. Er zaten ook de nodige tips bij die wij grotendeels op onze website (www.het-eleanor-alternatief.nl) hebben uitgewerkt. Ook blijft ons abonnementenbestand op de nieuwsbrief en social media stijgen.

U kunt ons helpen door zoveel mogelijk buren in uw omgeving te wijzen op het belang van de acties van ons comité.

Tips en adhesiebetuigingen zijn altijd welkom! Voelt u zich aangesproken door onze acties en overweegt u ons comité te versterken, meld u dan aan via het contactformulier op onze website!

Contact ons
Pas uw instellingen aan    |    Online bekijken
Het Eleanor Alternatief
Eleanor Roosevelt
Alle rechten voorbehouden, op afbeeldingen kan auteursrecht rusten.