Er zijn 2 buurtenquêtes gehouden om onze buurt bekend te maken met de plannen van de gemeente en om uit te zoeken wat de buurt nu eigenlijk zelf wilt.
- Buurtenquête 2 – November 2020
- Buurtenquête 1 – December 2019
Buurtenquête 2 – Nov. 2020
Deze Buurtenquête is op 1 november gestart en liep tot 20 november 2020. Buurtbewoners hebben hiervoor een uitnodiging ontvangen incl. een unieke code per huishouden (niet gekoppeld aan het huisnummer i.v.m. de privacy).
De resultaten zijn in onze nieuwsbrief en op deze website gedeeld.
Resultaten en conclusies buurtenquête 2
De buurtenquête in november van het Actiecomité Eleanor Alternatief heeft 214 reacties opgeleverd. Daaronder zijn 152 van 250 huishoudens in het directe verspreidingsgebied begrensd door de Tweede Stationsstraat, de Tintlaan, de Elisabethgang, de Dorotheagang en de Machtildahof. Uit het gebied daarbuiten, in het door de gemeente benoemde verspreidingsgebied, kwamen daar nog 59 respondenten bij. (van 3 respondenten was niet duidelijk in welke straat zij woonden).
Wij danken alle respondenten, die in overgrote meerderheid achter de standpunten van het actiecomité blijken te staan. Dank ook voor de nuttige tips, die wij ter harte zullen nemen, en de aanmeldingen om mee te helpen. Hieronder volgen de belangrijkste uitkomsten van de raadpleging.
Vraag 1. Bouwhoogte:
“Bent u het met ons eens dat de maximale hoogte in het nieuwe bestemmingsplan 30 meter mag bedragen, dat wil zeggen vergelijkbaar met de huidige kantoorpanden?”
- Hierop hebben 185 respondenten (huishoudens) Ja geantwoord, dat wil zeggen 86,4%. Dit betekent dat een grote meerderheid het standpunt van het actiecomité deelt.
- Zes respondenten willen uitsluitend laagbouw op de plaats van de twee kantoorpanden.
- Twee respondenten kiezen voor maximaal 25 meter hoogte (de huidige hoogte van de twee kantoorgebouwen).
- Acht respondenten willen tot 36 meter hoogte gaan. Dit is de maximale hoogte in het huidige bestemmingsplan (van de kantoorgebouwen).
- Drie respondenten willen tot maximaal 45 meter gaan en één wil tot maximaal 65 meter gaan.
- Slechts vijf respondenten vinden dat er tot 90 meter hoog mag worden gebouwd.
- Ten slotte willen twee respondenten dat er helemaal geen woningen worden gebouwd.
Conclusie: Een overgrote meerderheid van de respondenten is het met het actiecomité eens dat er woningen mogen worden gebouwd tot een hoogte van maximaal 30 meter. Welgeteld vijf respondenten staan achter het uitgangspunt in het kavelpaspoort van de gemeente dat er tot 90 meter hoogte mag worden gebouwd.
Vraag 2. Aantal woningen:
“Bent u het met ons eens dat er maximaal 200 nieuwe woningen mogen worden gebouwd?”
- 160 Respondenten (74,1%) zijn het eens met het actiecomité.
- Maar liefst 40 respondenten (18,7%) zijn van mening dat er uitsluitend laagbouw of semi-laagbouw tot maximaal 100 woningen mag worden gebouwd.
- Van negen respondenten mogen er 300-400 woningen worden gebouwd.
- Drie respondenten hebben een voorkeur voor de renovatie en verbouwing van de kantoorgebouwen tot appartementen.
Conclusie: Driekwart van de respondenten is het met het actiecomité eens dat er maximaal 200 appartementen mogen worden gebouwd. Daarnaast is bijna een vijfde van het aantal respondenten van mening dat er uitsluitend laagbouw mag komen, wat erop neerkomt dat er niet meer dan 100 woningen kunnen worden gebouwd. Er zijn slechts negen respondenten die het eens zijn met het uitgangspunt in het kavelpaspoort van de gemeente dat er 300-400 woningen kunnen worden gebouwd.
Vraag 3. Parkeernorm:
“Bent u het met ons eens dat voor nieuwbouw in onze wijk als parkeernorm een gemiddelde van 1,2 auto’s per huishouden moet gelden?”
Er waren drie mogelijke antwoorden, waarop als volgt is geantwoord:
- 134 Respondenten (62,0%) waren het eens met het standpunt van het actiecomité dat de huidige norm (1,2 auto’s per huishouden) moet worden gehanteerd.
- 75 Respondenten (34,7%) vinden de huidige parkeerproblematiek in de buurt al zo groot dat zij een hogere parkeernorm (meer dan 1,2 auto’s per huishouden) gewenst achten.
- Slechts vijf respondenten delen het standpunt van de gemeente, dat wil zeggen een parkeernorm van maximaal 1,0 auto per huishouden.
Conclusie: Maar liefst 97% van de respondenten wil dat de gemeente voor de parkeernorm aan de Eleanor Rooseveltlaan 1,2 auto’s of meer per woning hanteert. Slechts enkele respondenten kunnen leven met het uitgangspunt in het kavelpaspoort dat erop neerkomt dat er maximaal 1 auto per woning wordt toegestaan.
Vraag 4. Wijkgroen en speelvoorzieningen:
“Wilt u dat het rood omkaderde stuk groen in de afbeelding (inclusief het voetbal- en speelveld, de speeltuin en het basketbalveld) aan de Dorotheagang behouden blijft in de huidige vorm en inrichting?“
- 180 Respondenten (83,3%) zijn van mening dat er geen groen voor gebouwen mag worden opgeofferd.
- 33 Respondenten (15,3%) vinden dat het huidige groen gedeeltelijk mag verdwijnen voor woningen.
Conclusie: Een overgrote meerderheid van de respondenten wenst geen groen voor woningbouw op te offeren in het gebied rondom de huidige locatie van de twee kantoorgebouwen.
Buurtenquête 1 – Dec. 2019
Tussen 20 december 2019 en 20 januari 2020 hebben wij een anonieme (niet gepersonaliseerde) buurtenquête gehouden rondom de straten nabij het voorgenomen Eleanor project.
De buurtenquête is inmiddels gesloten. De resultaten van deze enquête zijn op deze pagina uitgewerkt.
Resultaten en conclusies buurtenquête 1
De buurtenquête heeft 135 reacties van unieke respondenten (= huishoudens) opgeleverd. Er waren 250 flyers met elk een unieke code verspreid, de respons bedroeg dus 54%. Wij danken alle respondenten hartelijk voor hun bijdrage! Bij de meeste vragen wijzen de antwoorden heel duidelijk in een bepaalde richting, die wij ook zullen inslaan in de contacten met de gemeente Zoetermeer, politieke partijen en pers.
Vraag 1: Heeft de gemeente jou tot dusver voldoende op de hoogte gebracht over de bouwplannen op de locatie Eleanor Rooseveltlaan 3-25?
Op deze vraag heeft slechts één respondent positief geantwoord. Voor 131 respondenten was het antwoord negatief. Drie respondenten gaven geen antwoord op deze vraag.
Conclusie: Tot dusver waren de plannen voor de locatie Eleanor Rooseveltlaan vrijwel onbekend. Bij de overhandiging van de flyers bleken enkele bewoners wel vaag van de plannen gehoord te hebben, maar niet via de gemeente. Velen hadden tot dusver niets over de plannen vernomen.
Vraag 2: Hoe sta je tegenover de wijziging in het bestemmingsplan door het vervangen van kantoren door woningbouw?
Antwoord | Aantal respondenten |
---|---|
Zeer negatief | 70 |
Negatief | 26 |
Positief | 35 |
Zeer positief | 4 |
Conclusie: Van de respondenten staat 71% negatief of zeer negatief tegenover deze wijziging in het bestemmingsplan. De anderen, zo’n 29%, staan positief tegenover het idee om van kantoren woningen te maken. Wij zullen hier rekening mee houden.
Vraag 3: Wil je dat de gemeente de maximale hoogte van 36 meter naar 90 meter in het bestemmingsplan aanpast voor hoogbouw in jouw directe omgeving?
Op deze vraag hebben 127 respondenten afwijzend geantwoord. Slechts acht respondenten vinden dit een goed idee.
Conclusie: 94% van de respondenten wil geen woontoren van 90 meter hoog op de locatie Eleanor Rooseveltlaan.
Vraag 4: Wil je de parkeerdruk in jouw wijk verhogen door nieuwbouw van 300-400 woningen met een parkeernorm van 0,5 – 1,0 auto’s per huishouden?
Maar liefst 132 respondenten hebben deze vraag met Nee beantwoord en slechts twee met Ja. Eén respondent vraagt zich af of de parkeerdruk wordt verhoogd wanneer de (huidige) kantoorfunctie verandert in woonfunctie. Wat het actiecomité betreft is dat niet het geval; het gemiddelde aantal auto’s per huishouden zou op toekomstige locaties in geen geval lager moeten zijn dan het huidige gemiddelde in de wijk. Dit standpunt is terug te vinden op de website.
Conclusie: 98% van de respondenten is het niet eens met de door de gemeente gehanteerde norm voor het gemiddelde aantal auto’s per huishouden in het beoogde gebied.
Vraag 5: Ben je het eens met ons alternatief van een minimale parkeernorm van 1,0 – 1,2 auto’s per huishouden (de huidige praktijk)?
Het aantal respondenten dat deze vraag met Ja beantwoordde is 126. Slechts twee respondenten hebben Nee ingevuld. Wellicht bedoelen zij dat de huidige parkeernorm moet worden verhoogd, maar het kan ook zijn dat zij een lagere norm aanvaardbaar zouden vinden. Zeven respondenten hebben opgegeven een nog hogere parkeernorm dan de huidige te wensen, zoals een gemiddelde van 1,5-2 auto’s per huishouden.
Conclusie: Minstens 93% van de respondenten is het eens met het uitgangspunt van het actiecomité.
Vraag 6: Wil je dat het enige overgebleven stuk groen, het voetbal- en speelveld, de speeltuin én het basketbalveld aan de Dorotheagang behouden blijft in z’n bestaande vorm?
Op deze vraag hebben 121 respondenten positief geantwoord en drie negatief. Elf respondenten zijn van mening dat de groene ruimte en de speelvelden wel geheel of gedeeltelijk behouden moeten blijven, maar dat herinrichting op zijn plaats zou zijn.
Conclusie: 90% van de respondenten wil dat de groene ruimte en de kindervoorzieningen behouden blijven in de bestaande vorm.
Vraag 7: Wat zou de maximale hoogte van een eventuele woontoren op de locatie Eleanor Rooseveltlaan volgens jou mogen worden?
Hoogte (max.) | Aantal respondenten |
---|---|
Tot 20m | 35 |
tot 30m | 74 |
Tot 40m | 24 |
Tot 70m | 2 |
Tot 90m | 1 |
Uitslag: Vrijwel alle respondenten, namelijk 133 (99%), willen niet dat er hoger dan 40 meter wordt gebouwd. Van hen vinden 109 (81% van het totale aantal) 30 meter het maximum, terwijl 35 respondenten (26% van het totale aantal) 20 meter als maximale hoogte toelaatbaar achten.
Vraag 8: Kun jij je vinden in de aangedragen alternatieven voor woningbouw op onze website het-eleanor-alternatief.nl?
Op drie na kunnen alle respondenten zich geheel of gedeeltelijk vinden in de alternatieven die het actiecomité tot nu toe heeft bedacht. Acht respondenten menen dat nieuwe woningen niet te ver van het station en de winkels zouden moeten komen te staan, maar dan wel bij voorkeur aan de Lus, omdat de hinder voor bestaande woningen daar het minst is. Eén respondent bracht naar voren dat ook daar een woontoren niet al te hoog moet zijn vanwege hinderlijke effecten.
Conclusie: 90% van de respondenten kon zich geheel vinden in de aangedragen alternatieven. 6% is het gedeeltelijk eens met de alternatieven. Het actiecomité is inmiddels tot het inzicht gekomen dat ook een woontoren in het gebied Louis Braillelaan niet hoger dan de bestaande kantoren zou moeten worden, met het oog op ongewenste schaduwwerking.
Vraag 9: Stem je ermee in dat het actiecomité namens jou de genoemde bezwaren en aangedragen alternatieven inbrengt bij de gemeente en als jouw vertegenwoordiger in gesprek gaat over onze wensen en eisen?
Deze vraag hebben 131 respondenten positief beantwoord en vier negatief.
Conclusie: De respondenten hebben op dit moment in overgrote meerderheid vertrouwen in het actiecomité.
Vraag 10: Wil je actief door de gemeente betrokken worden bij de nieuwbouwplannen voor locatie Eleanor Rooseveltlaan 3-25?
Verreweg de meeste respondenten, namelijk 105, hebben de vraag met Ja beantwoord, 27 met Nee, terwijl drie het nog niet weten.
Conclusie: Het actiecomité gaat bekijken hoe zij de betrokkenheid van buurtbewoners vorm kan geven. De meeste respondenten hebben hun e-mailadres opgegeven en kunnen dus de nieuwsbrieven ontvangen. Daarin zal uiteraard ruimschoots aandacht worden besteed aan de contacten van het actiecomité met de gemeente. Wellicht komen we in een later stadium op deze vraag terug. Om privacy-redenen zal het comité e-mailadressen niet aan de gemeente verstrekken.
Vraag 11: Heb je specifieke kennis of kunde om het actiecomité te ondersteunen en wil je graag een steentje bijdragen aan ons collectief? (neem hiervoor contact met ons op via de contact pagina op onze website of spreek een van onze actiecomité leden aan).
Op deze vraag hebben ten minste vijftien respondenten positief gereageerd, maar in de meeste gevallen nog zonder precies aan te duiden in welke hoedanigheid. Aangezien de enquête anoniem was, kan het comité hen ook niet benaderen. Wel hebben verschillende respondenten contact gezocht met leden van het comité met tips en informatie. Veel dank hiervoor! Uiteraard blijven wij bereikbaar voor nieuwe tips en aanbiedingen voor ondersteuning.