Wij geloven in samenwerken met de gemeente en wensen een bewuste vormgeving van onze buurt in afstemming met de huidige bewoners. Wij verzoeken de gemeente dringend de huidige plannen opnieuw te beschouwen en open te staan voor alternatieven die de bewoners aandragen. De huidige plannen boezemen bewoners in de directe omgeving angst in en de gemeente mag dat niet negeren.
-Het Eleanor Alternatief-
Onze bezwaren tegen het project Eleanor Rooseveltlaan 3-29 betreffen
- A Bezwaren tegen wijzigen bestemmingsplan
- B Wensen en eisen projectinvulling
- C Bezwaren tegen het op 20 april 2021 gepresenteerde projectplan (zie hiervoor pagina ‘Voorlopig projectplan‘)

In juni en juli 2020 hebben diverse leden van het actiecomité gebruik gemaakt van het inspreekrecht in de vergadering van de commissie Stad en de gemeenteraad van Zoetermeer. Hierbij zijn verschillende onderwerpen aangehaald. In de volgende video wordt toegelicht waarom bewoners bezwaar maken tegen het kavelpaspoort en de voorgenomen bouwplannen:
Inspraak commissie Stad en gemeenteraad – Bezwaren Kavelpaspoort en Bouwplan
A – BEZWAREN TEGEN WIJZIGEN BESTEMMINGSPLAN
A1 Wij zijn tegen de wijziging van het bestemmingsplan, tenzij…
Veel bewoners hebben in januari 2020 te kennen gegeven dat zij op de bewuste locatie de kantoren niet willen inruilen tegen woningen (zie buurt enquête 1) en dus het huidige bestemmingsplan niet willen wijzigen. In het woongebied waaraan de locatie grenst, staan inmiddels een kwart eeuw ca. 250 laagbouwwoningen. Met 300-400 woningen extra zou het aantal woningen in de woonwijk in één klap bijna 2,5 keer zo groot worden, wat onherroepelijk zal leiden tot grote extra drukte en overlast in de omliggende woonstraten en het groene gebied. Zo wordt op een reepje grond aan de rand van een woonwijk met uitsluitend eengezinswoningen een hoeveelheid woningen gebouwd die in geen enkele verhouding staat tot de kleinschalige buurt zoals die inmiddels 25 jaar bestaat.
Een bijkomend groot bezwaar is dat het, gezien de ambitie van de gemeente 300-400 woningen te bouwen, onvermijdelijk is de hoogte in te gaan. Gezien de korte afstand tussen de dichtstbijzijnde woningen komen de gebouwen veel te dicht op de bestaande woningen te staan. Deze verdichting willen wij en de bewoners van de buurt gewoon niet!
De bewoners hebben in de buurtenquête van november 2020 (zie buurt enquête 2) in grote meerderheid te kennen gegeven dat er maximaal 200 woningen mogen komen met een maximale hoogte van 30 meter. De twee huidige kantoorgebouwen zijn 25 meter hoog.
Het actiecomité deelt volledig de bezwaren van de bewoners en is daarom tegen een wijziging van het bestemmingsplan tenzij voor een van de volgende opties gekozen wordt:
- De twee kantoorgebouwen worden gerenoveerd en omgebouwd naar woningen.
- De twee kantoorgebouwen worden gesloopt en vervangen door laagbouw.
- De twee kantoorgebouwen worden gesloopt en vervangen door woningblokken met maximaal 200 appartementen en maximaal 30 meter hoog, passend bij de omgeving. In geheel Rokkeveen werd tot dusver niet hoger dan 25 meter aan appartementencomplexen gebouwd. Deze optie is verder uitgewerkt op de pagina ‘Project Alternatief‘.
In de drie genoemde opties wordt het aantal van 300-400 woningen uit het kavelpaspoort niet bereikt. Om verschillende redenen vinden wij dat te verdedigen:
- Het ambitieniveau van de gemeente is te hoog (zie bezwaar A1),
- Het kavelpaspoort is op onzorgvuldige wijze tot stand gekomen (zie bezwaar A2),
- Er is totaal geen draagvlak voor 300-400 woningen onder de omwonenden. Dit had de gemeente voorafgaande aan de vaststelling van het kavelpaspoort in 2018 moeten onderzoeken. Maar ook daarna zijn de omwonenden noch geïnformeerd, noch geraadpleegd over het kavelpaspoort. Er zijn dus ernstige fouten door de gemeente gemaakt t.b.v. de participatie. Zie bezwaar A3.
- Verdichting tussen bestaande bouw in kleinschalige woonwijken moet zoveel mogelijk worden vermeden. Als er toch aan hoogbouw moet worden gedacht, doe dat dan aan de rand van de gemeente. De komende jaren zal er als gevolg van het stikstofbesluit zoveel agrarische grond aan de overheid worden verkocht, dat daarop duizenden nieuwbouwwoningen kunnen worden gebouwd. Veel deskundigen zijn het erover eens dat nieuwe woningen niet op de schaarse plekken tussen bestaande bouw moeten worden gepland, maar op nieuwe locaties aan de rand van steden of dorpen.
- Als er al hoogbouw in Rokkeveen Noord-West moet komen, zijn er ons inziens enkele goede alternatieven, die nauwelijks tot bezwaren van de bewoners zullen leiden. Zie hiervoor de pagina ‘Wijk Alternatieven‘.
- Waarom beginnen we anno 2020 aan een tweede Palenstein-hoog, wanneer het oude Palenstein-hoog na vijftig jaar net is gesloopt en vervangen door laagbouw?
A2 Wij vinden het ambitieniveau van de gemeente te hoog
De gemeente heeft in het woningbouwprogramma Zoetermeer (vastgesteld in de gemeenteraadsvergadering van 19 mei 2017, raadsbesluit DOC-2017-002705) als ambitie vastgesteld dat ze in tien tot vijftien jaar tijd 10.000 tot 16.000 woningen aan de woningvoorraad toe wil voegen.
Volgens het CBS (https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/37/sterke-groei-in-steden-en-randgemeenten-verwacht, zie afbeelding) is de te verwachten bevolkingsgroei tussen 2018 en 2035 11,1%.
Dit zijn ten opzichte van het huidige inwoneraantal van 125.000 zo’n 13.875 inwoners. Ervan uitgaande dat een appartement gemiddeld door twee personen bewoond wordt komt dat neer op minder dan 7.000 woningen. Wij vinden het ambitieniveau van de gemeente dus te hoog. De cijfers moeten kritisch worden beoordeeld.

A3 Het kavelpaspoort is op onzorgvuldige wijze tot stand gekomen en moet worden opengebroken
De reactie van de gemeente op een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur om (beleids)stukken en analyses die ten grondslag liggen aan de besluitvorming in de gemeenteraad eind 2018 over het kavelpaspoort voor de Eleanor Rooseveltlaan is even ontluisterend als veelbetekenend: er zijn namelijk geen documenten, stukken of analyses beschikbaar…
Het besluit op het Wob-verzoek luidt letterlijk: “Wij hebben besloten uw verzoek af te wijzen aangezien er geen documenten bij de gemeente Zoetermeer zijn met de door u gevraagde informatie.”
Reactie gemeente zoetermeer op het WOB verzoek
Het actiecomité betoogt al geruime tijd dat de besluitvorming rondom het kavelpaspoort in 2018 de toets der kritiek niet kan doorstaan en dat de weigerachtigheid van de gemeente om omwonenden vervolgens te informeren en hun een stem te gunnen in het proces is teleurstellend en verwijtbaar. De vraag die zich naar aanleiding van het Wob-verzoek aandient, is of er überhaupt een deugdelijke grondslag is geweest voor de voorstellen die het college in 2018 de raad heeft gedaan in het kader van de versnellingsagenda.
Waarop berusten de versnellingsagenda en de bijbehorende kavelpaspoorten eigenlijk? Is de gemeenteraad destijds wel juist en volledig geïnformeerd? Er zijn dus ernstige twijfels over de onderbouwing van de besluiten in 2018 en in de haast om te “bouwen, bouwen, bouwen” is er slechts lippendienst bewezen aan participatie. Totdat de wethouder en de raad deze weeffouten herstellen, zullen de verdichtingsplannen overal in de stad weerstand en weerzin oproepen en zal er geen breed draagvlak ontstaan.
A4 Ernstige fouten betrokkenheid bewonersparticipatie
Het besluit over het kavelpaspoort is op 8 oktober 2018 genomen. Daarin staat dat de omwonenden geïnformeerd worden over de in dit raadsbesluit opgenomen uitgangspunten. Dit is niet gebeurd!
Pas op 20 april 2021 werden de bewoners geïnformeerd op basis van een concreet uitgewerkt plan. In hetzelfde raadsbesluit staat dat omwonenden worden geraadpleegd over de concrete invulling van de locatie. Ook dit is pas op 20 april 2021 gebeurd. Na de presentatie over een concreet plan konden de bewoners hun reactie geven op Doemee.Zoetermeer.
Is dit raadplegen?
Gevreesd wordt dat de reacties van de omwonenden slechts marginale gevolgen hebben, zeker nadat de wethouder heeft gesteld dat over de uitgangspunten van het kavelpaspoort geen discussie mogelijk is. Tenslotte is op 8 oktober 2018 gesteld dat een zorgvuldige en evenwichtige belangenafweging tussen potentiële kopers/huurders en omwonenden gemaakt zal worden. Dit is al helemaal niet gebeurd, de potentiële groep kopers/huurders is niet eens in beeld. In de gemeenteraad leeft sinds de vergadering van de commissie Samenleving 8 maart 2021 met de gedachte dat de omwonenden van grote bouwprojecten in een vroeg stadium betrokken dienen te worden bij de besluitvorming. Wanneer dit uitsluitend voor de toekomst geldt betekent dit dat de omwonenden van de Eleanor Rooseveltlaan worden gediscrimineerd.
B – WENSEN EN EISEN T.A.V. DE INVULLING VAN HET PROJECT
B1 Bouw van nieuwe woningen mag niet ten koste gaan van de groene ruimte
De bouw van nieuwe woningen mag niet ten koste gaan van de huidige groene ruimte en de speelvoorzieningen (eigendom van de gemeente). Dit groene gebied dient ook vrij toegankelijk te zijn voor de omwonenden ten behoeve van buurtactiviteiten, spelen en bewegen. Het veld, inclusief de speeltuin en het basketbalveld naast de Dorotheagang is de enige speelplek in de wijde omgeving voor de vele kinderen in de buurt. Deze voorziening wordt zelfs gebruikt door veel kinderen van buiten de buurt.

Ook wanneer de groene ruimte in zijn huidige vorm behouden blijft kan dit problemen opleveren voor de huidige omwonenden. Immers een groot aantal nieuwe bewoners zal het speelveld vele malen drukker worden, juist omdat flatbewoners ook buiten willen recreëren. De nieuwe 1- of 2-persoons huishoudens hebben vaak honden. Met het recreatievuil kan het veld binnen de kortste keren een probleemveld worden. Ook een reden om het aantal woningen te beperken tot 200.
B2 Bezwaren tegen woontorens van meer dan 30 meter hoog
Naast de bezwaren onder punt A is het voor ons onaanvaardbaar dat er hoge woontorens in dit hoekje van de wijk worden gebouwd. Onze bezwaren tegen woontorens aan de Eleanor Rooseveltlaan zijn:
- Negatieve effecten van hoogbouw op de gezondheid
Hoogbouw is ongezond. In een artikel in het AD uit november 2019, stelt architect Leo Q. Onderwater bijvoorbeeld dat randstedelingen in een hoogbouwzone gemiddeld vijf jaar korter leven. Hij voert daarvoor verschillende argumenten aan, waaronder sociaal-emotionele. De menselijke maat wordt uit het oog verloren.
Hier komt bij dat de woontorens zo dicht op de bestaande bebouwing zullen worden gepland dat de gezondheid van de huidige bewoners achteruit zal gaan door een significante toename van de hoeveelheid fijnstof en stikstofdioxide.
- Ongewenste schaduwwerking in een deel van de woonwijk
Hoogbouw tussen laagbouw leidt onherroepelijk tot schaduwwerking. In de zomermaanden zullen verschillende straten in het gebied verstoken blijven van namiddag- en avondzon. Bewoners die na een dag hard werken thuis in de tuin willen genieten van de avondzon zullen daarvan voorgoed verstoken blijven.
- Ongewenste luchtcirculatie, windoverlast
Woontorens tot 90 meter hoog aan de rand van de woonwijk zullen veel luchtcirculatie in de omgeving veroorzaken. Veel bewoners zullen structureel last krijgen van windoverlast.
Zie ook: Sinds kort eist bijv. de gemeente Eindhoven gedegen vooronderzoek naar de effecten van windoverlast door nieuwe hoogbouwprojecten: Eindhovensdagblad
- Ongewenste inkijk & privacy
Hoogbouw tussen laagbouw leidt zoals gezegd tot ongewenste schaduwwerking. In plaats van zon zullen de huidige woningen te maken krijgen met inkijk in huis en tuin. De privacy van veel buurtbewoners wordt geschonden. Dit geldt voor bijna alle huizen in het betrokken gebied, in het bijzonder de woningen die dicht op de erfgrens staan. De huidige vorm van de bebouwing is voor de meeste mensen in de buurt nog aanvaardbaar.
- Geluidsoverlast en vandalisme
Het is evident dat bij de komst van 300 tot 400 nieuwe appartementen op een directe bewonersgroep van 250 laagbouw woningen in een rustige wijk, er problemen zullen ontstaan als gevolg van baldadigheid, vandalisme en geluidsoverlast.
- Leefgenot en uitzicht
Gevreesd wordt dat met de onvermijdelijke komst van woontorens het vrije uitzicht vanuit verschillende straten verpest wordt. Dit komt de leefbaarheid niet ten goede.

B3 Onrealistische parkeernorm
De gemeente Zoetermeer gaat in het kavelpaspoort van het project uit van een parkeernorm van 0,5 – 1 auto per huishouden. Dit is te laag want het is onrealistisch! Nu al zijn aangrenzende straten overvol, en zullen de parkeerproblemen alleen maar toenemen.
Uit statistieken van het CBS (zie afbeelding 9) blijkt bovendien dat er in de wijk Rokkeveen-Noord-West in 2016 gemiddeld al 1,1 auto’s per huishouden waren. Deze realiteit moet worden weerspiegeld in de nieuwe norm. Een norm van 1,0-1,2 auto’s per huishouden (ook voor bezoekers) is hard nodig. Mobiliteit en flexibiliteit – en dus auto’s – zijn vast en zeker kenmerken van de doelgroepen in het kavelpaspoort.


B4 Verkeersdruk en verkeersveiligheid
Wanneer er daadwerkelijk 300-400 woningen op de locatie Eleanor Rooseveltlaan zouden bijkomen zullen de Tintlaan, de Moeder Theresasingel en de Wit Geellaan veel drukker worden omdat het evident is dat nieuwe bewoners ook gebruik zullen maken van de voorzieningen in de wijk en er bovendien parkeerproblemen zullen ontstaan waardoor verkeer zal ‘ronddwalen’ op zoek naar parkeerplaatsen in de wijk.
Expliciet benoemen wij op voorhand de kruising Tintlaan – Tweede Stationsstraat waar dagelijks vele fietsers en lopers passeren. De verkeersdruk op dit kwetsbare verkeerspunt zal flink toenemen wat ten koste zal gaan van de verkeersveiligheid op dit toch al drukke verkeerspunt. Het zal onvermijdelijk tot meer aanrijdingen met fietsers, brommers en voetgangers leiden.
Ook de Elisabethgang, Dorotheagang en Machtildahof – nu heel rustige straten – zullen veel drukker worden. Door overstekende kinderen (aangetrokken door de speelvoorzieningen en het groene veld – Dorotheagang) kunnen gevaarlijke situaties ontstaan wanneer er teveel nieuwe woningen en met te weinig parkeervoorzieningen in de wijk bijgebouwd zullen worden. De verkeersveiligheid en verkeersdruk is dan ook extra reden om minder woningen te realiseren met meer parkeervoorzieningen.
B5 Luchtkwaliteit vermindert
- De luchtkwaliteit vermindert permanent
Gezien het grote aantal voorgenomen nieuwe woningen is een toename van fijnstof in de wijk evident. Dit zal tot gezondheidsrisico’s leiden. Deze toename van fijnstof zal vooral worden veroorzaakt door extra verkeersdrukte en de uitstoot van de nieuwe woningen. Door de verhoogde fijnstofniveau’s en extra druk op de algemene luchtkwaliteit vragen wij ons zelfs af of de bouw wettelijk is toegestaan. Juist dit gebied van Rokkeveen-Noord-West heeft al te maken met hogere fijnstofwaardes vanwege de dichte ligging aan de A12, de Zuidweg en de NS rails. Een gedegen onafhankelijk onderzoek achten wij daarom noodzakelijk.
- De Luchtkwaliteit tijdens sloop bestaande gebouwen
Bij de sloop van de kantoorgebouwen zal een enorme hoeveelheid fijnstof vrijkomen. Zoals bekend zullen de fijnstofwaardes van zowel PM10 (grof) als PM2,5 (fijn) tijdens maar vooral ook na de bouw enorm toenemen door de toename van het aantal verkeersbewegingen in en rondom de wijk.
Zie ook op Milieudefentie.nl/recht-op-gezonde...

B6 Waardedaling van koopwoningen/planschade
Wanneer het plan volgens het kavelpaspoort en overeenkomstig de situatieschets in afbeelding 10 wordt uitgevoerd, zal dit zeker leiden tot een waardedaling van de in het nabije gebied gelegen koopwoningen. De planschade, vast te stellen door een taxateur vóór en na de bouw, zal op de gemeente worden verhaald.
Alternatieven voor hoogbouw
Wij begrijpen dat een stad als Zoetermeer wil zorgen voor woonruimte voor iedere doelgroep. Hoogbouw in een bestaande woonwijk is echter geen oplossing. Zoals betoogd kan de gemeente wat ons betreft beter uitwijken naar de rand van de stad, op aangekochte grond van voormalige boeren. Toch denken wij ook aan enkele alternatieve opties voor hoogbouw in stedelijk gebied, zelfs in de nabije omgeving van de Eleanor Rooseveltlaan. Ze zijn hieronder beschreven.
Ga naar:
Project alternatief – Hierop staat onze invulling voor deze bouwlocatie beschreven
Wijk alternatieven – Er zijn betere plaatsen in de wijk waarop hoogbouw beter tot zijn recht komt
Op de webpagina Voorlopig projectplan gaat het over het voorgestelde bouwplan, dat op 20 april 2021 is gepresenteerd en onze reactie hierop.