Wij zijn als actiecomité niet tegen woningbouw, maar dan wel voor woningbouw die past bij de bestaande laagbouwwijk. Hiertoe hebben wij op deze websitepagina een mogelijke invulling beschreven voor de locatie Eleanor Rooseveltlaan. Hiermee denken wij een waardig, kwalitatief en betaalbaar plan aan te bieden waar onze huidige en toekomstige buurtgenoten nog lang van kunnen profiteren.
-Het Eleanor Alternatief-
Op deze pagina geven wij twee alternatieve opties die veel beter passen bij de bestaande laagbouwwijk en die waarschijnlijk nauwelijks bezwaren voor de bestaande bewoners zullen opleveren. Deze alternatieven sluiten ons inziens eveneens aan bij de wensen van de gemeente om het aantal woningen in de stad flink te laten groeien. Er is hierbij een aantal serieuze afwegingen gemaakt en ook zijn er berekeningen uitgevoerd door vakkundige specialisten. Op de pagina Onze Bezwaren zijn de bezwaren tegen hoogbouw op de locatie Eleanor Rooseveltlaan 3-29 opgesomd. Kort samengevat:
- Een grondig verstoorde leefomgeving.
- Meer dan een verdubbeling van het aantal woningen op slechts 8% van het oppervlakte van de buurt (met aangrenzende straten Eleanor Rooseveltlaan, Machtildahof, Tintlaan en Tweede Stationsstraat).
- Schadelijke gevolgen van hoogbouw die te dicht op bestaande bebouwing komt te staan: schaduwwerking, windoverlast, privacyproblemen en zichtbeperking.
- Negatieve impact op waarde van de woningen van met name direct aangrenzende straten.
- Grote beperkingen van de groene ruimte en speelvoorzieningen langs de Dorotheagang.
- Overlast door parkeerproblemen door uit te gaan van te lage parkeernormen.
- Grote verkeersoverlast door een veelvoud aan verkeersbewegingen in de wijk.
Invulling “Ontwikkelrichting” kavelpaspoort 14
Wij schetsen hier onze invulling van de ontwikkelrichting zoals deze in kavelpaspoort nr. 14 van de versnellingsagenda is beschreven. Dit kavelpaspoort is in 2018 door de gemeenteraad vastgesteld als ontwikkelrichting. Hierbij is nadrukkelijk besproken dat het gaat om een ontwikkelrichting en dat het niet gaat om ‘eisen’, zoals in een kader. Bovendien is er uitgesproken dat de ontwikkelrichting samen met de bewoners zal worden ingevuld door samenspraak.

Laagbouw of kleinschalige appartementen
Het liefst zouden wij als bewoners zien dat er laagbouw woningen worden gerealiseerd op de locatie Eleanor Rooseveltlaan omdat dit de minste impact heeft op de wijk en de bewoners, denk bijv. aan rijtjeshuizen of 3-laags studio woningen. Echter vermoeden wij dat hiermee een voor de gemeente te laag aantal woningen gerealiseerd kan worden en de opbrengst voor de eigenaar mogelijk te laag zal zijn. Voor de grond met opstanden heeft de eigenaar in 2019 immers 7 miljoen euro aan de vorige eigenaar betaald (zie publicatie ‘verkoop NSI aan Cornerstone‘).
Daarom hebben wij twee alternatieven voor de locatie uitgewerkt. Wij hebben berekend dat deze plannen voor Eleanor B.V. (de huidige eigenaar) qua kosten en voor de projectontwikkelaar Wonam qua inkomsten acceptabel zouden moeten zijn. In beide alternatieven wordt tegemoet gekomen aan de wens van de gemeenteraad om een groot aantal woningen te bouwen, maar geen 400!! In beide alternatieven komen wij tot ongeveer 200 woningen.
Maximaal 200 woningen
Om de druk op de bestaande kleinschalige wijk acceptabel te houden en problemen rondom parkeren, filevorming en verkeersveiligheid te voorkomen pleiten wij ervoor dat er maximaal 200 woningen gebouwd mogen worden voor verschillende doelgroepen. Hiermee wordt ruimschoots tegemoetgekomen aan de wens om in dit deel van Rokkeveen te voorzien in de behoefte om nieuwe woningen te bouwen (zeker wanneer de alternatieven op andere locaties in Rokkeveen (zie bij wijk alternatieven) worden meegenomen).
Optie 1
Hiervoor zijn wij uitgekomen op een project met 4 kleinschalige ‘laagbouw’ appartementencomplexen van maximaal 25 meter hoogte, bestemd voor de doelgroepen zoals beschreven in het kavelpaspoort.

Vier kleinschalige woontorens
Door een viertal kleinschalige appartementencomplexen in een speelse opstelling te bouwen met verschillende hoogtes zal het resultaat beter aansluiten op de bestaande wijk met minder negatieve effecten voor de buurt en haar bewoners.
Ons doorgerekende plan bestaat uit:
- 2 torens van 8 verdiepingen hoog (25 meter)
- 2 torens van 5 verdieplingen hoog (15 meter)
Met deze kleinschalige woontorens zijn in totaal ca. 175 – 200 woningen te realiseren inclusief een ondergrondse parkeergelegenheid die gebaseerd is op een realistische parkeernorm van 1,0 auto per huishouden.
Tussen deze kleinschalige flats kan het groen behouden blijven en houdt het project een open karakter in plaats van een kolossaal betonnen parkeerdek en hoogbouwtorens. Deze opzet zal bijdragen aan betere leefbaarheid, behoud van speelgroen en biedt toch veel extra woningen voor Zoetermeer.


Optie 2
Dit alternatief betreft een gebouw in de vorm van een winkelhaak. De winkelhaak loopt parallel aan de Moeder Theresa singel en Zuidweg.
De gebruiksoppervlakte van het totale volume zal ruim 20.000 m2 bedragen.

In dit alternatief kunnen ongeveer 200 woningen ontwikkeld worden.
De gebouwen lopen “getrapt” omhoog van 2 laags (ca. 6 meter) vanaf de Elisabethgang en de Machtildahof naar 10 bouwlagen (ca. 30 meter) in de hoek van de Moeder Theresasingel / Zuidweg.

Ook in dit alternatief wordt er vanuit gegaan dat er onder het complex een parkeergarage wordt gebouwd, waarbij alle woningen hun eigen parkeerplaats hebben. Ook hierbij is rekening gehouden met een parkeernorm van 1,0 auto per huishouden. Boven op de parkeergarage blijft er ruimte voor groen. En het grootste gedeelte van het speelveld aan de Elisabethgang en de Doretheagang zal kunnen blijven gehandhaafd.

Andere alternatieven in de wijk
Omdat er minder woningen gebouwd worden, zijn er zeker ook andere alternatieve bouwmogelijkheden in de wijk op nabijgelegen locaties. Deze staan beschreven op de volgende pagina: Wijk Alternatieven