Het Eleanor Alternatief Geen hoogbouw in onze wijk maar een groen, gezond en leefbaar alternatief.
Het Eleanor Alternatief
Nieuwsbrief
Facebook Twitter Instagram

Beste medebewoners,

In december en januari hebben wij niet stil gezeten.

Kort na de vorige nieuwsbrief is er contact geweest met de projectleider van de gemeente. Ondanks toezeggingen dat er in januari een gesprek met ons comité zou volgen hebben wij tot nu toe nog geen uitnodiging ontvangen. 

Ook is er in december en januari contact geweest met projectontwikkelaar Woonan. Het bedrijf vertelde dat het van de gemeente pas met de omwonenden over het bouwplan mag praten als de gemeente het plan heeft goed gekeurd. Wonam zegt nog in afwachting te zijn van de beoordeling van de gemeente. De meest recente belofte is dat wij als comité In de eerste week van februari worden geïnformeerd. In de eerste week van februari wordt deze verwacht en zal ons comité worden geïnformeerd.

 

DOE MEE AAN SAMENSPRAAK!

Uiteraard gaan wij als actiecomité deelnemen aan alle mogelijke gesprekken, samenspraakprocedures en participatie mogelijkheden. Wij adviseren ALLE buurtbewoners om ook deel te nemen aan de samenspraak bijeenkomst.

Binnenkort wordt de datum van deze digitale bijeenkomst bekendgemaakt. Wanneer deze datum bekend is zullen wij dit uiteraard delen op onze social media kanalen. Hoe meer deelnemers, hoe beter.

Zeg het voort aan uw buren! 

REACTIE WETHOUDER PAALVAST

Op 7 januari kwam eindelijk het langverwachte antwoord van wethouder Paalvast op onze brief van 17 oktober. Deze brief is ook op onze website gepubliceerd onder 'Media & Downloads'. Hierin stelt een projectleider van de gemeente onder andere:

    1. Op basis van het kavelpaspoort en het procesvoorstel Samenspraak Eleanor Rooseveltlaan 3-29 heeft Wonam een plan ontwikkeld voor 400 woningen
    2. Het college van B&W ziet geen aanleiding om de gemeenteraad andere uitgangspunten voor te leggen dan die nu in het kavelpaspoort zijn opgenomen. Deze uitgangspunten zijn dan ook voor de ontwikkelaar leidend
    3. Wanneer de planvorming voldoende is uitgewerkt door de ontwikkelaar en door de gemeente inhoudelijk is getoetst zal hierover gecommuniceerd worden en een digitale participatie plaatsvinden. 
    4. De wethouder is bereid in gesprek te gaan met het actiecomité. 
    5. De tekeningen op de website https://www.nieuwbouw-zoetermeer.nl zijn niet correct, deze website wordt niet beheerd door de gemeente.

De reactie van de gemeenteambtenaar namens wethouder Paalvast vinden wij opnieuw uitermate teleurstellend. Daarom hebben wij 22 januari een brandbrief gestuurd naar de gemeenteraad waarin wij begrip en steun vragen voor onze argumenten.

Laat ons je reactie weten, klik op de afbeelding:

STEUN ONS OP SOCIAL MEDIA!

Wij doen als actiecomité ons uiterste best om het beste voor de buurt te doen maar kunnen dat niet alleen. Uw steun is hard nodig. Dit kan eenvoudig door ons te volgen op social media en onze berichten te delen, liken of hierop te reageren. Hoe meer mensen dit doen, hoe duidelijker onze boodschap is en ons draagvlak zal groeien.

Ook plaatsen wij op social media regelmatig updates over de laatste stand van zaken en stellen wij diverse berichten vanuit de politieke partijen ter discussie. Dit is niet bedoel om te stoken maar omdat wij oprecht vinden dat buurtbewoners in Zoetermeer zeer slecht betrokken en geïnformeerd worden bij ingrijpende bouwprojecten in hun buurt. Dit moet anders!

Facebook

Instagram

Twitter

 

Misschien heeft u het onderstaande een filmpje al voorbij zien komen? Help ons a.u.b. door deze zo veel mogelijk te delen. Klik op de afbeelding om de video te openen. Bedankt!

Bijna tegelijkertijd met de reactie van de wethouder ontvingen veel buurtbewoners een brief van de gemeente over een project op de locatie van het voormalige ERA-gebouw aan de 1e Stationsstraat, met de uitnodiging digitale participatie.

Ook dat project heeft grote gevolgen voor de woonomgeving, óók de onze, want het gaat ook daar om honderden appartementen op een klein stukje grond. De verwachting is dat het hoofdgebouw 60 meter hoog wordt, maar ook over de vorm en omvang van dit project laat de gemeente nog niets los.

In reactie op deze brief heeft het actiecomité een persbericht gestuurd naar diverse kranten en nieuwssites. Dit heeft onder meer geleid tot artikelen in het AD en het Streekblad. Ook is er contact gelegd met buurtbewoners rondom het voormalige ERA-kantoor die zich inmiddels ook aan het verenigen zijn. 

Wachten op uitnodiging...

Het wachten is nu op de uitnodiging van wethouder Paalvast voor een gesprek met ons comité. Daarna verwachten we een uitnodiging aan de buurtbewoners voor de participatie. Wij hopen dat zoveel mogelijk mensen zich daarvoor aanmelden. Een hoge opkomst is van groot belang om duidelijk te maken wat er speelt in onze buurt en wat onze bezwaren zijn. Zodra de uitnodiging een feit is, komen we daar als actiecomité bij u op terug! 

 

KAVELPASPOORT... DEMOCRATISCH?

Wij zijn zeer teleurgesteld dat D66 Wethouder Paalvast tot nu toe zowel de resultaten uit de twee buurt enquêtes als onze alternatieve voorstellen volledig negeert en naast zich neerlegt.

Wij zijn erg bang dat de voorgesteld participatie en samenspraak een wassen neus zal worden omdat het belangrijkste kader van het bouwproject niet meer bespreekbaar is: 400 woningen is veel te veel, zo bleek ook uit onze buurtenquête.

 

Aantal woningen is zeer bepalend

Nagenoeg alle bezwaren op onze website zijn in bepaalde mate gerelateerd aan het aantal te bouwen woningen: Daalt het aantal woningen, dan daalt ook de waarde van onze bezwaren. Zo zorgen minder woningen voor lagere gebouwen, lagere verkeersdruk, minder parkeeroverlast, etc.

 

Kavelpaspoort is (mis)leidend

Het kavelpaspoort schrijft het aantal woningen voor bij nieuwe bouwprojecten die deel uitmaken van de versnellingsagenda uit 2018. In het geval van het Eleanor project is dit 'tussen de 300 en 400 woningen'. De projectontwikkelaar gaat hierbij logischerwijs uit van het maximaal aantal woningen uit het kavelpaspoort en wil nu 400 woningen bouwen.

Wij zijn daarom van mening dat een kavelpaspoort een zeer slechte methode is wanneer buurtbewoners hierin niet worden betrokken. In feite geeft de gemeente met een kavelpaspoort de vrije hand aan projectontwikkelaars zonder dat de buurt nog iets kan inbrengen in de kaders en uitgangspunten.

 

Vertrouwen in de politiek

Door te werken met een kavelpaspoort systeem moet de buurt in het huidige systeem 'op de politiek' vertrouwen... Dat gaat momenteel in veel wijken van Zoetermeer helemaal mis. Tijdens de zogeheten "samenspraak" en "participatie" procedures hebben buurtbewoners niets meer in te brengen in de uitgangspunten van ingrijpende bouwprojecten en worden geconfronteerd met vaststaande feiten.

Dit vinden wij schandalig en zeer ondemocratisch. De gemeenteraad kan deze beslissing nog terugdraaien zoals dit onlangs ook in Leidschendam-Voorburg heeft plaatsgevonden. Echter vermoeden wij dat de belangrijkste coalitiepartijen in de gemeente Zoetermeer (D66 en VVD) hier anders over denken.

Afbeelding van het nieuwe ontwerp met 4 woontorens
Reageren? Steunen? Graag!

We blijven veel positieve reacties ontvangen op onze nieuwsbrieven. Er zaten ook de nodige tips bij die wij grotendeels op onze website (www.het-eleanor-alternatief.nl) hebben uitgewerkt. Ook blijft ons abonnementenbestand op de nieuwsbrief en social media stijgen.

U kunt ons helpen door zoveel mogelijk buren in uw omgeving te wijzen op het belang van de acties van ons comité.

Tips en adhesiebetuigingen zijn altijd welkom! Voelt u zich aangesproken door onze acties en overweegt u ons comité te versterken, meld u dan aan via het contactformulier op onze website!

Contact ons

Steun ons! Dit kan eenvoudig door ons te volgen op Facebook, Instagram of Twitter. 

Facebook Twitter Instagram
Pas uw instellingen aan    |    Online bekijken
Het Eleanor Alternatief
Eleanor Roosevelt
Alle rechten voorbehouden, op afbeeldingen kan auteursrecht rusten.